Waarom een slangenpomp toepassen?

Slangenpompen worden steeds vaker ingezet. Hier vindt u 10 redenen waarom u een slangenpomp zou moeten gebruiken.

 1. Zelfaanzuigend karakter
  Slangenpompen zijn zelfaanzuigend. U hoeft niet eerst het pomphuis met vloeistof te vullen om te kunnen verpompen.
 2. Drooglopen
  In tegenstelling tot andere pomptypen heeft het drooglopen van een slangenpomp geen schadelijke gevolgen.
 3. Omhoog pompen 
  Door het zelfaanzuigend karakter kunnen slangenpompen tot ca. 8 meter hoogte verpompen.
 4. Geen terugslagkleppen nodig
  Doordat de rollers van een slangenpomp de slang op ieder moment afsluiten kan de vloeistof niet terug stromen. Er zijn dus geen terugslagkleppen nodig. Ook niet bij stroomuitval.
 5. Vloeistoffen met vaste deeltjes
  Een slangenpomp kan vloeistoffen met vaste deeltjes verpompen en heeft lage afschuivingskrachten. Dit betekent dat harde deeltjes de pompslang niet aantasten, maar ook dat kwetsbare deeltjes zoals bijvoorbeeld cellen uit een fermentorkweek niet aangetast worden door de pomp.
 6. Geen contaminatie
  Bij een slangenpomp vindt er geen contaminatie plaats tussen de vloeistof en overige pomponderdelen. De vloeistof verblijft alleen in de pompslang en komt dus niet in contact met pomponderdelen zoals dat bij andere pomptypes wel het geval is. (diafragma’s, tandwielen, zuigers, afdichtingen en andere bewegende pomponderdelen)
 7. Een slangenpomp is zeer breed inzetbaar
  Er zijn een groot aantal slangformuleringen verkrijgbaar. U kunt dus vele verschillende vloeistoffen met hetzelfde slangenpompsysteem verpompen door de juiste slangformulering te gebruiken. Alle slangformuleringen zijn in verschillende slangmaten beschikbaar waardoor een slangenpomp een groot bereik heeft in het debiet. De meeste pompkoppen accepteren meerdere slangmaten.
 8. Lage onderhoudskosten / Korte stilstandstijd
  Een slangenpomp beschikt niet over kleppen, membranen, pakkingen, asafdichtingen ed. (onderdelen die periodiek onderhoud nodig hebben of vervangen moeten worden) De pompslang is het enige onderdeel dat werkelijk aan slijtage onderhevig is en deze is snel en gemakkelijk te vervangen.De voordelen: zeer weinig onderhoud en korte stilstandstijd. Hierdoor kan er effici├źnter gewerkt worden en hoeven er geen kostbare reserve onderdelen op voorraad gehouden te worden.
 9. Steriel verpompen of doseren en CIP/SIP
  Verschillende slangformuleringen kunnen voor gebruik gesteriliseerd worden middels autoclaveren, gamma straling, of door een ethyleenoxide gasstroom. Daarnaast zijn er verschillende pompslangen geschikt voor SIP (Steam In Place) en CIP (Clean In Place). Deze technieken worden steeds vaker toegepast bij de productie van voedingsmiddelen. T.o.v. andere pomp types kan dit met een slangenpomp zonder bypass of demontage van pomponderdelen plaats vinden.
 10. Er kunnen agressieve vloeistoffen verpompt worden.
  Er worden steeds weer nieuwe slangformuleringen aan het Masterflex slangenpomp programma toegevoegd. Zo zijn er verschillende slangen die geschikt zijn voor het verpompen van sterke zuren en basen, maar ook voor het verpompen van oplosmiddelen.